Bakfiets

20 september 2018

Vreselijk. Verschrikkelijk. Tragisch. Er zijn amper woorden om het ongeluk van vanochtend op de spoorwegovergang in Oss te beschrijven. Vier jonge kinderen kwamen om het leven. Een vijfde kind en een begeleidster raakten zwaargewond. Het doet je alle haren rechtovereind staan. Wat nabestaanden en andere nauw betrokkenen doormaken, is niet te bevatten.

Het ongeluk gebeurde met een bakfiets, een Stint. Ik had er nog nooit van gehoord. Het blijkt ook geen traditionele bakfiets te zijn, maar een moderne elektrische variant met veel gelijkenissen met een bolderkar. Er kunnen tien kinderen in de bak en de bestuurder staat daar als op een Segway achter. De bedenker van dit vervoersmiddel is een Nederlander.

De kinderen in Oss waren met hun begeleidster op weg van de buitenschoolse opvang naar de basisschool. De Stint is hier speciaal voor ontworpen. Het idee was om door grotere groepen kinderen op deze manier te vervoeren het gekrioel van busjes en auto’s en de daarbij behorende onveilige situaties rondom scholen te verminderen.

Op YouTube vind ik een filmpje. Het komt van de Belgische televisie. Op het filmpje is een opvangleidster te zien die als eerste in België deze bijzondere bakfiets gebruikt. Ze is maar wat blij met de Nederlandse uitvinding. Ze vertelt dat ze de kinderen vroeger met de auto vervoerde. Nu is het gedoe met parkeren verleden tijd. De Stint is in haar ogen een uitkomst.

Ook de kinderen zijn meer dan enthousiast. “Zijn alle gordeltjes vast”, vraagt de leidster. “Ja!”, roept een kinderstemmetje, waarna acht stralende gezichtjes zich van de opvang naar school laten vervoeren. Onderweg zingen ze samen liedjes: “Rin tin tin, daar loopt een dikke spin! Rep tep tep, hij maakt een heel mooi web!”

Haren wapperen in de wind. Armen leunen op de rand van de bak. Ogen turen in de verte naar wat een nieuwe schooldag gaat brengen. Zo moeten de kinderen in Oss vanochtend ook hebben gezeten, op weg naar nieuwe ontdekkingen in dit nog maar jonge schooljaar. Toch eindigde hun rit niet op school, maar op hartverscheurende wijze op een spoorwegovergang.

Hoe het precies mis heeft kunnen gaan, is nog onduidelijk. Zeker is dat medeleven komt vanuit heel het land. Logisch, want dit is een ongeluk als in ieders ergste nachtmerrie. Een ongeluk dat in één klap een einde maakt aan de levens van vier jonge kinderen. Vier jonge kinderen die nooit meer een liedje zullen zingen. Vreselijk. Verschrikkelijk. Tragisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Luuk Stam
Journalist en tekstschrijver

De Heurne 32
7255 CL Hengelo Gelderland

0613925370
luuk@luukstam.nl