Broek Uut Fuif

12 april 2015

Feestjes waar het mannentoilet uit niet meer dan een hekwerk met iets van landbouwplastic bestaat, die zijn er alleen op het platteland. Je komt er na een fietstocht langs weilanden, boerderijen en nog meer weilanden. Dan is daar ineens een feesttent. In een weiland. Soms zijn het kermissen of buurtfeesten. Maar vaak zijn dit soort feestjes in positieve zin uit de hand gelopen initiatieven van vriendengroepen, die ooit bedachten dat het leuk zou zijn om ‘eens een feestje te geven’. Zo ging het ook bij de Broek Uut Fuif in Bekveld. Zaterdagavond was die er voor de negende keer. En een fuif mag dan ook wel een partijtje heten, de Broek Uut Fuif is die status al lang ontgroeid.

De Broek Uut Fuif is aan het eind van de Broekweg. Die straat is met twee kilometer en driehonderd meter zo ongeveer de langste van de buurtschap Bekveld. Dit buurtschap ligt tussen Hengelo en Toldijk. Er wonen ongeveer vierhonderd mensen. Maar op de Broek Uut Fuif waren zaterdagavond bijna twaalfhonderd mensen aanwezig. Dat waren er dus drie keer zoveel als het aantal inwoners. En daarnaast zeker zes keer zoveel als tijdens de eerste editie van de fuif. Vraag me niet waarom, maar voor mij was het zaterdag de allereerste keer. Na een ‘vrije gift van minstens twintig euro’ kon het feest beginnen. De fuif die ik verwachtte, bleek een fors uit de kluiten gewassen feest te zijn.

Twaalfhonderd mensen. Dat is meer dan een grote feesttent vol. Dat is een fietsenstalling die uit zijn voegen barst. Dat is geduldig achteraan sluiten in de rij voordat je het terrein op kan. En wie je dan tegenkomt? Veel jonge mensen. Jongens en meisjes van een jaar of zestien. Maar ook mensen die de tienerleeftijd al (ver) achter zich hebben gelaten en die deze plattelandse gemoedelijkheid zeer kunnen waarderen. Als de klok voorbij middernacht tikt, loopt de feesttent heel geleidelijk leeg. De meeste bezoekers blijven echter tot het licht uitgaat. Totdat de band stopt met spelen. Soms lijkt dat even te gebeuren. Maar dan zet de muziek steeds weer in: Olé, Olé, Olé! Dicke Titten Kartoffelsalat!

Het mooie aan de Broek Uut Fuif is dat de inwoners (of voormalige inwoners) van Bekveld het hele feest zelf regelen. De dames staan achter de bar. De mannen sjouwen door de tent met lege bierkratten om die even later vol met bierflessen weer af te leveren. Want op de Broek Uut Fuif krijg je het bier gewoon in een groen flesje. Groots ingeslagen en met een veewagen achter de trekker opgehaald bij de supermarkt in buurtdorp Hengelo. Voor de lege flessen hangen op het feestterrein overal lege kratten aan palen. En ook in het midden van elke statafel is plek voor een kratje. Het aantal flesjes dat sneuvelt is opmerkelijk genoeg minimaal. De gezelligheid is des te groter.

Ik heb het aantal vechtpartijen en opstootjes geteld. Nul. Gewoon geen één. Ja, er ontstond wat geduw toen een groepje jongens de haren van hun (?) meisjes met bier gingen wassen. De jongens hadden grote schik en vonden het een geslaagd experiment. De meisjes waren minder enthousiast. Maar verder gedroeg iedereen zich uitstekend, voor zover zoveel alcoholische consumpties dat toelieten dan toch. Misschien kwam het door de catering. Die was uiteraard niet bij de ‘vrije gift’ in berekend. Maar wel vreselijk goed! Voor de liefhebber van culinaire hoogstandjes waren de broodjes bal en de hamburgers een verademing. Ongetwijfeld afkomstig van een nabijgelegen vleesboerderij.

Behalve de feesttent met band heeft de Broek Uut Fuif ook een buitengedeelte, compleet met sfeervolle verlichting, kampvuurtjes en, natuurlijk, ook hier muziek! Van Suzan & Freek, om precies te zijn. Zij spelen hier al vanaf de eerste editie. Toen nog totaal onbekend, maar inmiddels (bekijk hun pagina op Facebook maar eens) timmeren de twee flink aan de weg. Toch komen ze nog elk jaar met veel plezier naar de Broek Uut Fuif. Want deze fuif is geen partijtje. Je wordt niet thuisgebracht. En je krijgt hier ook geen snoepzakje mee. Maar de Broek Uut Fuif is ook nog lang niet gegrepen door de commercie. Het voelt aan de Broekweg alsof je op een oergezellig uit de hand gelopen feestje van vrienden bent. Daar doet zelfs een primitieve toilet niets aan af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Luuk Stam
Journalist en tekstschrijver

De Heurne 32
7255 CL Hengelo Gelderland

0613925370
luuk@luukstam.nl