Feyenoord-fontein

25 februari 2015

Ja! Mag ik dan eindelijk zelf iets zeggen? Mijn naam is de Barcaccia-fontein. Dat zegt je niks? Oh. Misschien doet mijn letterlijke betekenis dan een belletje rinkelen: De fontein van de lekkende boot. Ook niet? Nog één poging dan: De Feyenoord-fontein. Ja! Die! Dat ben ik! Ik sta op dat ene plein. Daar in Rome. Met al die groene stukjes bierfles om me heen. Er is afgelopen week zoveel over mij gepraat. Ik vind het fijn dat ik nu zelf mijn woordje mag doen.

Eigenlijk wil ik twee dingen kwijt. Ten eerste: Alles wat er is gezegd over die mafklappers die gekleed in het Rotterdamse rood-wit hun club ten schande maakten, klopt. En ten tweede: Ik ben blij. Ik ben verschrikkelijk blij. Ik ben namelijk in één klap beroemd. Ok, dat is niet helemaal zonder slag of stoot gegaan. Ik mis wat ledematen. En ik heb wat Rotterdamse pis te verwerken gekregen. Maar na vorige week beteken ik wat in de wereld van de fonteinen.

Je moet je voorstellen, ik ben een kunstwerk en ik sta in Rome. Dat is zoiets als een contractspeler zijn bij Manchester City. Een goede club. Maar eentje met zoveel contractspelers dat je al blij moet zijn met een plekje op de bank. Wij hebben hier in de stad Rome de Trevi-fontein. Dat is de Lionel Messi onder de waterspuitende kunstwerken. Dat is je reinste perfectie. En ik ben dan zeg maar Joris Mathijsen.

In elk politiek kamertje gaat het zo onderhand over mij. Iedereen struikelt over de vraag hoe ze mij gaan betalen. Dat is toch humor? Nog niet zo lang geleden moest mijn eigen scheenbeschermers nog betalen. Mijn ontwikkeling verliep over een hobbelig landweggetje. Nu is er een vijfbaans snelweg voor mij uitgerold. Waarvan de twee meest linkerbanen volledig voor mij zijn gereserveerd. De bakker bakt koekjes met mijn beeltenis. En in de pizzeria ben ik de meest verkochte pizza.

En wij fonteinen gaan ook met de tijd mee. Dus vorige week toen al die supporters en die agenten om mij heen stonden, heb ik heel wat foto’s gemaakt. Die heb ik direct in onze appgroep gezet. Je had die reacties moeten zien! Zelfs de Belaggio-fontein in Las Vegas was onder de indruk! Die bij al die casino’s, ja! Dat is de beheerster van onze appgroep. Zij stuurde terug dat ze nog nooit zoiets had gezien! En dan hebben we het over Las Vegas hè! Dat is toch gaaf!?

Wat ook zo leuk was, de Hofpleinfontein in Rotterdam heeft na vorige week direct de appgroep verlaten! Ik heb me krom gelachen. Die wilde ineens niets meer met ons te maken hebben. Doodsbang! Volgens mij heeft die Hofpleinfontein me zelfs verwijderd als vriend op Facebook. Nou, dat gaat ver hoor. Ik ben er ook klaar mee nu. En zelfs de Belaggio-fontein in Las Vegas vond dat de Hofpleinfontein niet meer terug hoeft te komen. Die waagt zich er niet meer aan. En die durft daar in Las Vegas doorgaans toch wel een gokje te wagen.

Wat ik ook heel bijzonder vond, was het feit dat die mannen die mij zo beroemd hebben gemaakt, in het kader van een voetbalwedstrijd naar Rome waren gekomen. Dat hoorde ik later pas joh. Ja, dat bedenk je toch ook niet. De vaak veel oudere mensen die ik normaal zie, die komen om naar mij te kijken. Waarom deze mensen waren gekomen, was mij lange tijd volstrekt onduidelijk. Maar het was wel duidelijk dat het helemaal niets met voetbal te maken had.

Nu heb ik vernomen dat er morgen in Rotterdam weer een voetbalpotje op het programma staat. En dat ze daar supporters uit Rome verwachten. Nou, dan heb ik nieuws, de Hofpleinfontein mag in de fonteinenwereld nog niet eens de bank van FC Dordrecht warmhouden. Dus Rotterdam kan vanavond rustig gaan slapen. En de organisatoren van die voetbalpotjes krijgen van mij een fijn bedankje. In Rome heb ik nog nooit zoveel aandacht gehad. En ook daarbuiten gaat niemand mij meer vergeten. Ik sta in Rome, op dat ene plein, ik ben voor altijd de Feyenoord-fontein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Luuk Stam
Journalist en tekstschrijver

De Heurne 32
7255 CL Hengelo Gelderland

0613925370
luuk@luukstam.nl