Kermis

14 juli 2018

Er stonden bankjes aan de rand van de tuin. Ze voelden als reservebankjes. Bankjes waar je op terechtkomt wanneer je geblesseerd bent. Er zat een meisje met krukken. Daardoor voelde ik me niet zo alleen. Ik zat er namelijk ook. Mijn rug was naar de klote.

Even later verliet ik het strijdperk met vooral pijn in mijn hart. Figuurlijk dan toch. Ik dacht aan alles dat ik achterliet. Aan dit soort onbetaalbare avonden op de Hengelose kermis. Aan de lichtjes van het draaiding bij De Spannevogel. Aan de schiettent. En aan de draaimolen. Al was die al gesloten.

Ik dacht aan de mevrouw op het trappetje van de oliebollenkraam. Aan de jongen die met dat bloedmooie meisje over het kerkmuurtje stapte om de avond nóg mooier te maken. Aan de vele joviale begroetingen. En aan de lichtgevende wijzers op de kerkklok.

Ik dacht aan het stukje Spalstraat voor de viskraam, dat niet onderdoet voor de ijsvloer van Thialf. Aan het hekwerkje voor het hokje van de entree. Aan Hans van de beveiliging. En aan de kleurrijke lampionnetjes in de Bleekstraat, een weg banend richting een nieuw stukje kermis.

Ik dacht aan al die mensen met een biertje in hun hand. Aan de mensen die allemaal hun eigen verhaal hebben. Aan de mensen waarvan je de één vrijwel iedere dag ziet en de ander maar één keer per jaar. En aan het feit dat al die mensen dan toch samen één dorp vormen.

Ik dacht aan het meisje dat ik een Bacardi Razz met 7UP had beloofd. Aan mijn vrienden die mij steeds kwijt waren omdat ik alsmaar rondjes liep (elk rondje was anders). En aan de jonge garde bij de botsauto’s, waarvan ik zo ongeveer niemand kende.

Ik dacht aan alles ver weg van die reservebank. Aan de menigte die deinde op de klanken van de band. Aan een volle beker bier die door de lucht scheerde. Aan de snelle snack na afloop bij Robert en Miranda. En aan een kikker, die spontaan in de rooie vloog.

Één reactie op “Kermis”

  1. Wilma zegt:

    Fijne kermis nog luuk stam met graag nog een aantal leuke verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Luuk Stam
Journalist en tekstschrijver

De Heurne 32
7255 CL Hengelo Gelderland

0613925370
luuk@luukstam.nl