‘Het is prachtig dat dit in Hengelo nog kan’, zei Arie Vos toen ik hem een paar jaar geleden zijn mening over stratencircuit de Varsselring vroeg. Toen at hij in alle rust een broodje kaas op het rennerskwartier. Nu is hij in de jacht op Nigel Walraven, de koploper in de laatste motorrace van vandaag. De laatste ronde! Mijn afsluitende biertje in de Boschbocht bevat nog een goeie twee slokken. De zon wint het gevecht van de wolken. De blauwe lucht lacht. Ik lach terug. Het was weer een fantastische dag op één van de laatst overgebleven stratencircuits in Nederland. Hengelo was opnieuw het toneel van motorsport van de bovenste plank. En dat is geen vanzelfsprekendheid.
Van sommige dingen kan ik alleen om het feit dat ze nog bestaan intens gelukkig worden. Alleen om het feit dat ze nog niet zijn opgeslokt door de moderne tijd. Neem Andrea Pirlo, die nog voetbalt. Of zwembad Het Elderink, dat nog open is. Of neem de wielerkoers Parijs-Roubaix, waarin ze renners over godvergeten landweggetjes sturen. Het is er allemaal nog! Maar mochten dit soort dingen zijn verdwenen, dan hadden we dat geaccepteerd vanwege het cliché over de tijden die nu eenmaal veranderen. Daarom word ik zo blij van iets dat er nog is, terwijl je beseft dat het al lang verleden tijd had kunnen zijn. Dat gelukszalige gevoel heb ik ook met de wegrace op de Varsselring.
Nog één slok bier. Meer is het niet. De verslaggever van dienst meldt vanuit de chicane dat Nigel Walraven op weg is om deze race te gaan winnen. De achterstand van Arie Vos is te groot. Arie Vos won vandaag al twee races. Maar in dit laatste duel moet hij zijn meerdere erkennen in Nigel Walraven. Dankzij een remfout. Volgens de verslaggever zijn we getuige van iets unieks. Arie Vos maakt nooit een remfout. En zeker niet op de Varsselring. Vos komt hier al ruim tien jaar. Hij kent dit circuit als zijn broekzak. Hij houdt van dit circuit. Vanwege de sfeer. Vanwege het publiek. Maar ook omdat dit een welkome afwisseling is tussen alle races op permanente circuits zoals in Assen.
De Varsselring is een stratencircuit. Om precies te zijn bestaat de Varsselring uit de Veldermansweg, de Rijnweg, de Venneweg en de Varsselseweg. Hier mag je normaalgesproken zestig kilometer per uur. Eén weekend per jaar rijden motoren hier tegen de driehonderd kilometer per uur. En dat is bijna uniek in Nederland. Vele stratencircuits verdwenen de laatste jaren van de kalender. De motoren worden sneller. En veiligheid en milieu worden steeds belangrijker. Permanente circuits kunnen zich daar makkelijker op aanpassen. Daar staan geen huizen. En geen bomen. Toch lukt het de Hengelose Auto- en Motorvereniging (HAMOVE) ook op een stratencircuit.
Zwaaiend komt Arie Vos voor de laatste keer langsgereden. Hij zwaait naar een weiland vol mensen. Een weiland vol tuinstoelen. En lege blikjes bier. Een weiland vol motorpakken. En motorliefhebbers. Hij zwaait ook naar mij. Ik sta ook in het weiland bij de Boschbocht. Maar ik ben geen uitgesproken motorliefhebber. Ik ben meer van het fietsen. En op de fiets blijf je op zo’n rondje Varsselring verre van het baanrecord dat Arie Vos deze middag op de klokken zet. Toch kom ik elk jaar weer naar de wegrace. Ik kwam hier al toen ik een jaar of vier was. En eigenlijk heb ik dit spektakel in mijn hele leven nog nooit gemist. Ik ben geboren en getogen in Hengelo en opgegroeid met de wegrace.
Vandaag maken de Veldermansweg, de Rijnweg, de Venneweg en de Varsselseweg weer deel uit van de openbare weg. Net als morgen. En overmorgen. Pas volgend jaar komen Arie Vos, Nigel Walraven en al hun motorliefhebbende vrienden hier terug. Met Pinksteren mogen ze naar Oss. Dat stratencircuit houdt ook nog altijd stand op de kalender. Maar de lijst plaatsen zonder stratencircuit is eindeloos. Zo heeft Ootmarsum geen stratencircuit. En Middelharnis ook niet. Klazienaveen niet. Ridderkerk niet. Hoensbroek niet. Baarn niet. Epe niet. En Swifterbant niet. Maar Hengelo wel! En daar mogen we ongelofelijk trots op zijn. Het is prachtig dat dit in Hengelo nog kan.
Geef een reactie