Een rode 9. En een groene 19. Estádio Castelão veert op. Net als miljoenen Nederlanders in de rest van de wereld. Het bord van de vierde official bij Nederland – Mexico geeft een wissel aan. Even is er lichte onwetendheid. Wie is nummer 9? Ja, natuurlijk is dat Robin van Persie. Maar gaat die er uit? En wie is dan nummer 19? Die hebben we dit toernooi nog niet binnen de lijnen ontdekt. Wie hebben we nog op de bank? Ineens valt het kwartje. Verrek. Klaas Jan Huntelaar. Daar is hij! Als een fris en schoon shirt dat je op één van de laatste dagen van je vakantie nog in je koffer vindt. Het is nog niet te laat! We spelen nog zeker een kwartier! Zet ‘m op, Klaas Jan!
Dit Nederlands elftal bestaat uit 23 spelers. Iedereen is nodig. En iedereen vult elkaar aan. Dat zijn de woorden van vrijwel iedere voetbalcoach. Maar bij de meesten geloof je dat niet. Bij Louis van Gaal wel. Zeker na gisteravond. Nu bezit Louis ook wel over spelers met een exceptionele veelzijdigheid. Neem Dirk Kuijt. Alleen zijn naam is al flexibel. Als het beter uitkomt, dan heet Dirk Kuijt gewoon Dirk Kuyt. Net zoals hij moeiteloos overschakelt van de linkervleugel naar de rechtervleugel en van achter naar voren. En weer terug. Het zal niemand verbazen als blijkt dat Dirk Kuijt tijdens dit WK ook de kok, de materiaalman en de buschauffeur is.
Goal! Het is 1-1! We leven nog! Wat een poeier van Wesley Sneijder! Maar wie legde die bal daar zo panklaar voor hem neer? Dat was hem hè? Die kopbal kwam van de nummer 19. Klaas Jan Huntelaar bewijst nu al zijn grote waarde. Van de bijna zes uur voetbal die de oranje jongens al in Brazilië afwerkten, speelde de getogen Hummeloër precies nul minuten. Maar dit is zijn kans. Nu moet hij ‘m grijpen. Het is 1-1. Er zijn nog een paar minuten. En het breekijzer dat Klaas Jan Huntelaar heet, staat in het veld. Hij kan nu gaan doen waarvoor hij al die wedstrijden op de bank heeft gezeten. Deze zondag 29 juni in Fortaleza kan wel eens zijn dag gaan worden.
De shirtjes in de koffer van Louis zijn zo uitgezocht dat hij overal op voorbereid is. Staan we voor? Dan moet de tegenstander komen en laten we de inmiddels beroemde 5-3-2 staan. Raakt Nigel de Jong geblesseerd? Dan brengen we een verdediger in en schuift Daley Blind door naar het middenveld. Staan we kort voor tijd achter? Dan gooien we het systeem om. In dat geval hebben we nog tal van mogelijkheden om ineens een verbluffende aanval neer te zetten. De goal van Leroy Fer tegen Chili was om in te lijsten. Arjen Robben kan op elke plek in de voorste linie uit de voeten. Dirk Kuijt kan sowieso overal staan. En over groeibriljantje Memphis Depay niets dan lof.
Penalty! De achthonderdste keer dat Arjen Robben zich in het zestienmetergebied ter aarde stort, wordt door de scheidsrechter beloond. Wie gaat hem nemen? Dirk Kuijt werpt zich naast rechtsback, rechtsbuiten, kok, materiaalman en buschauffeur voor de gelegenheid op als man van de statistieken. Hij meldt Arjen Robben dat die topscorer van het toernooi kan worden. Maar Robben denkt twee keer na. Hij loopt naar Klaas Jan Huntelaar, steekt zijn arm uit en toont hem op zijn platte hand de bal. Alsof een hond zijn favoriete bot wordt voorgehouden. Klaas Jan twijfelt geen moment. Dit is zijn bal. Dit is zijn moment. En dit moment gaat hij grijpen.
De rest is geschiedenis. Nederland wint met 2-1 van Mexico. Nederland staat in de kwartfinale van het WK voetbal. Van het hele toernooi speelde Klaas Jan Huntelaar tot op heden ongeveer vijf procent van de tijd mee. Hij zat op de bank tegen Spanje. Hij zat op de bank tegen Australië. Hij zat op de bank tegen Chili. En hij begon op de bank tegen Mexico. Als Louis van Gaal de aanwezigheid van Klaas Jan Huntelaar niet net op tijd had opgemerkt, dan was het nu afgelopen. Aan de bondscoach de taak om dit shirtje te wassen, te strijken en netjes opgevouwen terug in zijn koffer te stoppen. Op zondag 13 juli in Rio de Janeiro kan die nog wel eens heel goed van pas komen.
Geef een reactie