Bierdouche

Het is een opmerkelijk tafereel. Tussen mokkende PSV-supporters en wapperende witte zakdoekjes loopt één Eindhovenaar zondagmiddag met een grote grijns op zijn gezicht het Philips Stadion uit. Ja, zijn clubje heeft zojuist de ‘kampioenswedstrijd’ verloren van FC Twente. En ja, 2-6 is een vernedering. En ja, een historisch dieptepunt is het ook. Maar deze voetbalmiddag kon al lang niet meer stuk. Het was zijn bekertje bier dat via Eredivisie Live de Nederlandse huiskamers binnenkwam. Van het thuisfront kwamen al berichten door dat het beeld meermaals in slow motion was herhaald. Dat kon ook niet anders. De bierdouche voor Luuk de Jong was er eentje om in te lijsten.

Waar de Eindhovenaar zich in zijn vreugde zielsalleen moet voelen, heerst een euforische stemming bij alles dat uit Enschede is meegereisd. Ook de spelers van FC Twente stralen van oor tot oor. De kleedkamer vult zich met glimlachen die zelfs door de meest kritische journalist niet van de gezichten te krijgen zijn. Luuk de Jong geeft een interview aan iemand van de schrijvende pers. Een interview zoals de meeste. Over ‘een goede teamprestatie’ en ‘een lijn die we door moeten trekken’. Van binnen denkt Luuk maar aan één moment terug. Die goudgele regen die hij na het binnenkoppen van de 0-4 over zich heen krijgt. Een bierdouche die hij druppel voor druppel met liefde in ontvangst neemt.

Luuk de Jong komt uit de Achterhoek. Daar zijn ze qua bierdouches wel wat gewend. Op menig tentfeestje vliegen er heel wat liters gerstenvocht door de lucht. Om over de Zwarte Cross nog maar te zwijgen. Wie een flinke douche over zich heen krijgt, weet één ding zeker: Ik ben hier op de goede plek voor een fijn feestje. In de rest van Nederland vinden ze dat gooien met bier maar niks. Het eerste biertje dat tijdens een feestje in Amsterdam door de lucht gaat, moet nog gegooid worden. Wie in Rotterdam met bier gooit, staat ogenblikkelijk buiten. En vanuit Brabant gaat de liefhebber één keer per jaar naar de Achterhoek om op de Zwarte Cross met bier te gooien.

Opmerkelijk genoeg is het in de Nederlandse voetbalstadions precies andersom. In de Amsterdam Arena is het een sport geworden om je bekertje na een enorme vlucht met zoveel mogelijk inhoud op het veld te krijgen. Een speler van de tegenstander of de scheidsrechter een douche geven, klinkt menig Amsterdammer geweldig in de oren. Maar dit is gezien de afstand bijna onmogelijk. In de Rotterdamse Kuip, waar het publiek zo ongeveer op het veld zit, zijn de bierdouches echter een begrip. En in het Philips Stadion halen ze zelfs Eredivisie Live.

Het enige voetbalstadion in Nederland waar het publiek niet met bier gooit, staat in de Achterhoek. De supporters van De Graafschap zouden het maar al te graag willen. Voor de wedstrijd tegen Vitesse zouden hele trays bier over de toonbank gaan. Er zou een lijstje gemaakt worden met spelers en bijbehorende punten. Een bierdouche geven aan een willekeurige Vitesse-speler zou zeven punten opleveren. Het raken van Dries Mertens zou met tien punten met stip bovenaan het lijstje staan. En als de Belgische PSV’er daarna op de grond ging liggen, zou je daar bonuspunten voor krijgen. Maar het mag allemaal niet zo zijn. Op de tribunes van De Vijverberg is bier niet toegestaan.

Luuk de Jong heeft zondagmiddag een fijn feestje. De Eindhovenaar ook. Hij is naast PSV-supporter vooral een fanatiekere biergooier. Hij bezoekt 33 competitiewedstrijden per jaar. De uitwedstrijd naar De Graafschap slaat hij over.

LS


Reacties

Eén reactie op “Bierdouche”

  1. Barney avatar
    Barney

    Mooi verhaal stam!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *