NK wielrennen Montferland 2017

25 juni 2017

10.15 uur. Het regent in Hengelo. Toch maar vertrekken, want ik wil de koppies bij de start zien. Regenjackje en overschoenen aan en gaan.

11.25 uur. Tom Dumoulin fietst naar de start. Een klein meisje vraagt hem om een foto. Tom stopt. Hij laat één foto maken. Nog één. En nog één. Dan zegt de winnaar van de Giro dat hij echt moet gaan. Als één na laatste meldt hij zich voor het startschot. De allerlaatste is Wout Poels. Die stond nog wat te kletsen met NOS-mensen Dione de Graaff en Maarten Ducrot en baant zich dan een weg door het publiek richting startstreep.

11.29 uur. Een minuut stilte voor Hein Verbruggen, oud-voorzitter van de UCI. Iedereen is stil.

11.30 uur. De renners zijn gestart.

11.40 uur. Nadat het mij eindelijk gelukt is om de start- en finishstrook in ’s-Heerenberg over te steken, bereik ik café Bonepad 2.0 in Stokkum. De bewoners van wat tot 1974 een kroeg was, hebben het café vandaag voor één dag in ere hersteld. Ik bestel er een kop koffie met zelfgebakken cake. Dat kost me 1 euro 30. Ze hanteren hier niet bepaald horecaprijzen. “Het is vooral voor de fun”, zo luidt de verklaring.

11.45 uur. De renners passeren voor het eerst. En er is al een kopgroep! Daar zitten onder anderen lokale helden Robert Gesink en Koen Bouwman bij. Ze zijn weggereden op de Peeskesbult, waar Bouwman ongetwijfeld geïnspireerd is door de vele teksten die hier speciaal voor hem op het wegdek zijn gekalkt.

12.00 uur. Boven op de Peeskesbult hangt een wielersfeer. Teammensen staan klaar om bidonnetjes aan te geven. Een man vertelt dat zijn vrouw en dochter beneden staan, maar dat hij toch een stukje omhoog is gelopen om te kijken hoe het hier is. Een jongedame vertelt dat ze wielrennen nooit veel aan vond. Totdat ze een wielergekke vriend kreeg. Nu vindt ze het stiekem heel erg leuk. Nou, top!

13.00 uur. De TT van Assen begint. Gelukkig staat er bij het VIP-park van één van de teams onderaan de Peeskesbult een scherm. Zo kunnen we de MotoGP kijken, de wielrenners zien passeren en ook nog eens luisteren naar een praatje van Gert Jacobs. De oud-prof vertelt een verhaal over een wielrenner die in een criterium een rondje voorsprong had en toen een lekke band kreeg. Hij leende daarom een damesfiets van een vrouwelijke toeschouwer en won alsnog. Na afloop kreeg hij de complimenten. Alleen was het wel een heel gekrijs. Bleek dat er nog twee blagen achterop de fiets zaten!

13.45 uur. Valentino Rossi wint de TT van Assen.

14.15 uur. Een stortbui trekt over Stokkum. Ik ben net op tijd bij café Bonepad 2.0 en vind een droog plekje onder het tentdoek. Dit keer kies ik voor de zelfgebakken muffin. En om wat op te warmen de tomatensoep met een broodje kruidenboter.

15.30 uur. Op de Peeskesbult zitten twee jongens uit ’s-Heerenberg met een enorme verzameling bidonnetjes. Die hebben ze allemaal toegeworpen gekregen. Heel veel hebben de jongens niet met wielrennen, maar dit vinden ze toch wel heel erg leuk. Op de radio naast hun tuinstoeltjes is te horen dat de auto van Max Verstappen stuk is.

15.40 uur. De koers staat op punt van ontploffen. De kopgroep knalt uiteen en Robert Gesink probeert met een enorme sprint op de Peeskesbult om nog bij het eerste gedeelte te geraken.

15.50 uur. Een aantal renners is gelost. Ik fiets een stukje op zo’n honderd meter afstand achter Laurens ten Dam aan en krijg in Stokkum van iedereen langs de kant applaus. Kinderen roepen mij toe of ze mijn bidon mogen hebben.

16.00 uur. Beneden in ’s-Heerenberg staat een scherm op het plein. Het is er helemaal niet zo heel druk. Een medewerker van de plaatselijke pizzeria vraagt mij waarom ik hier sta. Ben ik soms geblesseerd? Ik leg uit dat ik niet mee heb gedaan en dat dit is vanwege (bij lange na) niet goed genoeg. Hij knikt en vraagt wie dan de bekendste renner is die hier meedoet. Van Tom Dumoulin heeft hij vaag eens gehoord.

16.50 uur. Toch een groepssprint! Ramon Sinkeldam wint voor Wouter Wippert en Dylan Groenewegen.

17.05 uur. Ineens word ik gefilmd door Mart. Hij is 8 jaar en haalde afgelopen week de krant. Een KNWU-mevrouw merkte de jonge journalist namelijk op. Zo kon het gebeuren dat hij Tom Dumoulin van héél dichtbij kon filmen bij de start van zijn tijdrit.

17.10 uur. Het Wilhelmus klinkt. Ook de 8-jarige Mart spoedt zich met zijn camera snel richting het podium.

17.20 uur. Het NK zit erop. Eerst wat eten en dan terug naar Hengelo. Of toch nog één keer de Muur van Zeddam pakken? Ok! Nog één keer dan.

19.00 uur. Op de terugweg even via Keijenborg. De kermis is hier in volle gang, de reden dat Rens te Stroet vandaag niet op veel supporters uit zijn thuisdorp kon rekenen. Wel reed hij de koers uit. En hij wist een klein meisje heel blij te maken. Trots toont ze een boek vol met handtekeningen aan haar vriendinnetjes. “Ik heb nummer 81!”, roept ze trots. Dan pakt ze de startlijst erbij en zoekt haar vinger het nummer en de bijbehorende naam: “Rens!”

19.15 uur. Thuis na een topdag. Mag het NK volgend jaar weer in Montferland?

Één reactie op “NK wielrennen Montferland 2017”

  1. Freddy zegt:

    Bedankt voor je komst Luuk, Freddy en André van café Bonepad 2.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Luuk Stam
Journalist en tekstschrijver

De Heurne 32
7255 CL Hengelo Gelderland

0613925370
luuk@luukstam.nl