Wegrace Varsselring 2017

8 mei 2017

Vrijdag

De camping is geopend. Zo voelt het althans. Het ruikt hier naar barbecue. Ook de frietkraam is open. Overal zitten groepjes mensen onder partytenten bij elkaar. Hier en daar komt motorgeluid uit een tent. Monteurs prepareren de motoren voor wat komen gaat; een heel weekend racen op de Varsselring in het Gelderse Hengelo. Vier Belgische mannen drinken midden op het rennerskwartier een biertje. “Wij komen van Oostende elk jaar naar hier”, klinkt het. “Ben jij van hier? Het is hier prachtig.”

De vrijdagavond is de avond van de motorkeuring. In een tentje controleren de mensen van de nationale motorbond of alles in orde is. Of de motor goed stuurt. Of de motor goed remt. Of de tank voldoet aan de eisen. Een Tsjechische rijder wil graag camera’s op zijn machine monteren. Voor een kleine camera aan de voorzijde heeft hij al snel toestemming. Maar een camera op één van de kleine achtervleugels? Na even wikken en wegen blijkt ook dit toegestaan. Deze Tsjech kan straks thuis laten zien hoe mooi de Achterhoek is.

Eén van de vier Belgische bierdrinkende mannen raakt enthousiast als thuisrijder Joey den Besten zijn motor naar de keuring begeleidt. “Alé, das den Joey!”, roept hij. Den Besten mag dit weekend dan te herkennen zijn aan zijn motorpak en zijn karakteristieke witte helm, nu loopt hij nog gewoon casual gekleed over het rennerskwartier. Voor de Belgische fans geen probleem. Zij herkennen de coureurs die in de top van de internationale kampioenschappen meedraaien uit duizenden.

Het gezelschap op de Varsselring is sowieso internationaal. Veel Engelsen melden zich hier. Zelfs Zwitsers. En een Fin. Een Duitse coureur neemt zijn halve familie mee naar het keuringstentje. Twee zoontjes rennen in het rond. Ze houden een typische kinderdiscussie die niets met motoren te maken heeft. Dochterlief trommelt ondertussen met haar handen op het zadel waarop papa dit weekend plaatsneemt, op weg naar hopelijk snelle rondetijden.

Dat moet gebeuren op het circuit (met nieuw asfalt!) waar het deze vrijdagavond een drukte van belang is. Het parcours rondlopen schijnt de ideale manier te zijn om de baan te verkennen. Al doet een enkeling ook dat op een moderne manier; filmen vanuit de auto. De verkenners komen op hun ronde drie Duitse motoren tegen. Bepakt en bezakt met tentjes en slaapzakken. Toeschouwers zijn het. Pure liefhebbers. Klaar voor een weekend op het enig overgebleven stratencircuit van Nederland.

Zaterdag

Ze rijden! Eindelijk. Na al die voorbeschouwingen. Na al dat voorbereidende werk van de Hamove-leden. Na al die 49 Hengelose raceweekenden die aan deze editie voorafgingen. Op deze zaterdagochtend gaat de vijftigste editie van de wegraces op de Varsselring van start. Iedereen is op post. Van de EHBO’ers tot de baancommissarissen. “Zo, ben je weer bij je oude vrienden?”, zegt een aan zijn t-shirt te zien trouwe motorsportliefhebber tegen één van de in het oranje gehulde baco’s. “Ja, mooi toch”, reageert die nuchter.

Hoe verder de dag vordert, hoe drukker het wordt. En hoe gezelliger het wordt. In de Veldermansbocht is het traditioneel druk onder de zinken kap. De goudgele rakkers gaan hier in rap tempo over de toonbank. Een Belg – uit de buurt van Gent – posteert zich tussen de plaatselijke gezelligheid en bemachtigt met zijn camera een plek vlak aan de baan. Samen met zijn vrouw en kinderen is hij hier het complete weekend. Waarom? “Zware supporter van Jochem van den Hoek”, vertelt hij. “Zware supporter.”

Jochem van den Hoek – bijgenaamd ‘Sjakie Spektakel’ – is lid van het Achterhoek Performance Racing Team van Tonnie Wassink. “Die bijnaam zegt het al hè”, legt de Belg uit. “Spektakel. Zware supporter vanwege het spektakel.” Terwijl zijn favoriet snelle rondetijden noteert en zodoende een uitstekende startplek in het IRRC Superbike weet te bemachtigen, is de Belgische supporter onder de zinken kap één van de weinigen die hier het gebeuren op de baan nauwgezet volgt.

Nee, hier is het vooral de gezelligheid die hoogtij viert. “Dat is toch algemeen bekend?”, zegt een vrouw. “Als je de races wil volgen, dan moet je maar op één van de tribunes gaan zitten.” Ook daar zit het deze middag al flink vol. Vele ogen volgen hier de beslissende kwalificatietrainingen. Na afloop kijkt Supersport-rijder Davy Thoonen tevreden terug. “Vanochtend nog twee seconden achter Joey”, vertelt de hoorbaar uit Brabant afkomstige coureur. “Nu nog maar twee tienden.”

Aan het eind van de middag zit ook de sfeer in de tent van het Achterhoek Performance Racing Team er goed in. Sjakie Spektakel kijkt met het nummer 88 terug op een goede trainingsdag. En ploeggenoot Joey den Besten heeft zowel in het IRRC Supersport als in de BeNeCup een startplek op de eerste rij weten te bemachtigen. “Ga je vanavond nog zuipen dan, Joey?”, vraagt één van zijn vrienden zich lachend af. “Als je toch zover vooraan staat, dan moet dat wel kunnen.”

Zondag

Uiteraard heeft Joey den Besten het bier zaterdagavond laten staan. Gefocust is hij. Super gretig om deze zondagochtend de eerste race in het IRRC Supersport te winnen. De start is goed. Den Besten pakt de kop, maar al in de tweede ronde gaat het mis. Bij het ingaan van de chicane gaat hij onderuit. Een golf van teleurstelling gaat door het publiek. Dat Davy Thoonen de race wint, is mooi voor de Brabander. Maar wat zonde voor Joey! Wat jammer. Wat balen. Straks nog een race.

Veertien races op één dag. En dan is er ook nog veel te zien op het rennerskwartier. Kinderen kunnen hier op heel kleine motortjes hun rondjes rijden. De (zware) supporter van Jochem van den Hoek is weer van de partij. Een fenomeen als Sebastian Le Grelle kun je hier gewoon aanspreken. Te herkennen aan zijn grijze haren. Je moet trouwens wel wat Frans kunnen. En vaders laten hun kinderen op de foto gaan met de strak geklede promodames van een niet nader te noemen bouwmarkt. Of mama de foto’s ook mooi vindt, is nog even afwachten.

In de pauze roemt een fotograaf uit Drenthe de gemoedelijkheid hier. Hij heeft genoten van het ‘welcome center’, een hokje van 1 bij 1 dat aan de Varsselseweg staat geposteerd. En van het parkeren in het weiland. “Deed me denken aan vroeger”, vertelt hij. “Toen kwamen we ook weleens deze kant op voor een optreden van Normaal.” De arena waarin de motorcross op het Hengelse Zand zich afspeelde, ligt hier letterlijk op een steenworp afstand. Deze zondag is het echter op asfalt te doen.

Halverwege de middag. Molenbocht. IRRC Supersport. De tweede race van de dag. De man met rode motor en witte helm staat weer aan de start. De race in de BeNeCup heeft hij moeten laten schieten. Na zijn val in de ochtend was de motor nog niet klaar. En er zijn toch ook wel wat kleine pijntjes. Een vinger is ingepakt. De pijn verbijten wordt het, deze tweede en zeer belangrijke race in het kampioenschap waarvoor Den Besten later dit jaar naar onder andere Finland en Tsjechië zal trekken.

Op de volle tribune in de Molenbocht wacht een groepje Nederlandse jongetjes vol spanning op wat komen gaat. “We moeten letten op de rode! De rode motor, dat is Joey!”, roept een jongetje met een oranje voetbalshirt. Vooraan het hek staat een ander jochie dat getuige dezelfde haarkleur en haardracht waarschijnlijk het broertje van de in het oranje gehulde jeugdige motorfan is. “Ze gaan van start!”, zo luidt de melding vanaf het hek. Het bulderend geluid gaat richting de Veldermansbocht.

Even later spoeden de blikken van de jochies zich richting de kerk van Hengelo. “Daar komen ze!”, roept de jeugdige toeschouwer in het oranje. “Ze komen eraan!”, bevestigt zijn broertje vanaf het hek. Als de motoren dichterbij komen, volgt de euforie. Den Besten is er namelijk al vroegtijdig in geslaagd om zijn naaste concurrenten te passeren. “De rode ligt voorop!”, roepen de jongens elkaar toe. Dat blijft zo tot het zwart-wit geblokt. “Joey heeft gewonnen!”

JoeyVarsselring

Joey den Besten (65) leidt voor Davy Thoonen (46). Foto: Jan van den Brink

Een val mocht vanochtend dan roet in het eten gooien, dit feestje laat de Achterhoekse coureur zich niet ontnemen. Hij proost met de fans onder de zinken kap. Hij rijdt al zittend op zijn tank richting de molenbocht en stuurt zijn Yamaha R6 vervolgens door het gras vlak voor de hoofdtribune langs. Op het podium vraagt Davy Thoonen of zijn rivaal ook de laatste BeNeCup-wedstrijd rijdt. Den Besten schudt zijn hoofd. Dit was het voor vandaag. Dan springt hij van het podium en spuit hij de champagne over het toegestroomde publiek.

Als het laatste motorgeluid vanuit de Boschbocht richting de molen is verdwenen, keert de stilte terug op de Varsselring. Op naar de doorkomst in de Spalstraat! Hier volgt de grootste tegenvaller van de dag. Geen motoren in het dorpscentrum. Het voelt alsof ons een stuk speelgoed is afgepakt. Nee, het was niet het veiligste stuk speelgoed. Maar we waren er oh zo gek mee. Dit raakt de ziel van ons dorp. Dan nog maar een rondje circuit. Daar steken vrijwilligers de strobalen alweer op de wagens. Busjes met caravans banen zich er een weg omheen. Op weg naar huis. Tot volgend jaar. Dan gaat de camping weer open.

 

Één reactie op “Wegrace Varsselring 2017”

  1. Rikie fokkink zegt:

    mooi verhaal Luuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Luuk Stam
Journalist en tekstschrijver

De Heurne 32
7255 CL Hengelo Gelderland

0613925370
luuk@luukstam.nl