Oranje

1 januari 2016

Vooraf is 2016 toch een beetje het jaar waarin we niet meedoen aan het EK voetbal. Niet dat we sportief gezien niet verwend zullen worden. Dafne gaat lopen in Rio. Tom gaat er fietsen. En Ranomi gaat er zwemmen. Maar zo’n voetbaltoernooi heeft toch een andere lading. Drie weken voetbal, dat staat gelijk aan drie weken feest. Om het gemis van komende zomer alvast te compenseren, besloot de organisatie van de ‘Nieuwjoarspartie’ bij huize Stortelder om er dit jaar in Bekveld een oranje feestje van te maken. Iedereen is in het oranje gekleed. Aan de muur hangt een groot scherm met voetbalbeelden. En dan ga je toch een beetje dromen.

Het is zondag 12 juni 2016,  iets voor 21.00 uur. We spelen onze eerste wedstrijd van dit Europees kampioenschap. In huize Stortelder kijken ruim honderd aanwezigen naar het scherm waarop te zien is hoe de spelers van het Nederlands elftal zich warmlopen in het stadion van Villeneuve-d’Ascq. We spelen tegen Oekraïne. Het is onze eerste wedstrijd in een groep waarin we later Polen en Noord-Ierland gaan tegenkomen. In Bekveld zijn we er klaar voor. De oranje vlaggetjes en ballonnen hangen. De eerste biertjes zijn geopend. De bitterballen staan op het punt de frituurpan te verlaten. Kortom: laat die aftrap maar komen!

Vier mannen bij huize Stortelder hebben een Duits shirt aan. Het is je reinste leedvermaak. De Duitsers hebben zich niet geplaatst. En dat terwijl er voor het eerst 24 landen meedoen aan het EK. Ongelofelijk. Wat hebben we gelachen om dat cruciale moment waarop Mats Hummels zijn ploeg in de steek liet door tegen een oerdomme rode kaart aan te lopen. Wat te denken van die bal die Miroslav Klose in eigen doel kopte!? En dat die Duitsers er met 3-0 afgingen tegen Turkije. Je bedenkt het niet. Maar het gebeurde toch. Het boterde dan ook niet lekker in dat team. Als Mario Götze met een hoed op naar de training komt, dan weet je genoeg.

Wij zijn er in ieder geval bij! En hoe! Onze selectie is er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Arjen Robben is fitter dan ooit. Riechedly Bazoer heerst op het middenveld. En Dirk Kuyt heeft besloten om er toch nog maar een eindtoernooi bij aan te knopen. Dat tot grote vreugde van bondscoach Danny Blind, die zijn zoon Daley laat fungeren als leider van de verdediging. In huize Stortelder zijn de meningen over de basiself wel wat verdeeld. Natuurlijk laat je Wesley Sneijder niet zo gemakkelijk uit de basis. Maar het is volgens velen een serieuze optie om groeibriljantje Bart Ramselaar te laten starten.

Onze poule is poule C. Ervan uitgaande dat we die winnen, spelen we in de achtste finale tegen de beste nummer drie van de poules A, B en F. Dat is pak ‘m beet Roemenië, Wales of Oostenrijk. Ook een makkie dus. In de kwartfinale op 2 juli treffen we de Belgen, een tot favoriet omgedoopte underdog die we zeker kunnen hebben. De halve finale dan. Op 7 juli, in Marseille, tegen thuisland Frankrijk. Opnieuw een clash om u tegen te zeggen. Maar wij gaan naar de finale! In Parijs! Op 10 juli. Spanje is de tegenstander. Die kennen we nog van het WK in Brazilië.

De werkelijkheid is dat we het in 2016 met dit soort herinneringen moeten doen. Op het scherm tijdens de ‘Nieuwjoarspartie’ draaien dan ook filmpjes van lang vervlogen EK’s en WK’s. De beroemde doelpunten van Bergkamp en Van Basten komen langs. Oranje shirts zijn er hier in overvloed. Statafels staan vol met groene flesjes. Als zo ongeveer de complete oranje voetbalgeschiedenis de revue is gepasseerd, is het vroeg in de ochtend. Er gaat een bord omhoog dat aangeeft dat dit feestje dertig minuten blessuretijd kent. Daarna gaan we naar huis. Het is 1 januari. De oranje voetbalzomer is voorbij.

Één reactie op “Oranje”

  1. Carla Groot Roessink zegt:

    Een prachtig geschreven stuk Luuk.
    Het was weer super gezellig heb ik gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Luuk Stam
Journalist en tekstschrijver

De Heurne 32
7255 CL Hengelo Gelderland

0613925370
luuk@luukstam.nl