Pax – Keijenburgse Boys

17 april 2014

Als inwoner van Spakenburg heb je twee opties. Of je bent blauw. Of je bent rood. Het blauw is van Spakenburg. Het rood is van IJsselmeervogels. Spakenburg is één dorp met twee clubs. Beide clubs spelen in de Zaterdag Topklasse. Twee keer per jaar ontmoeten ze elkaar in ‘de derby van Spakenburg’. Rood tegen blauw is heel veel publiek, liederen, vuurwerk, spanning en sensatie. Het is al jarenlang de bekendste derby uit het Nederlandse amateurvoetbal. In de Achterhoek is er geen derby van dat kaliber. De mooist denkbare is hier al jaren die tussen Pax en Keijenburgse Boys. Maar in Hengelo speelden ze veel hoger dan in Keijenborg. Nu is deze derby dichterbij dan ooit.

Toen ik zelf nog bij de pupillen van het Hengelose Pax voetbalde, ging ik geregeld op zondag naar het eerste kijken. Het was in de periode dat Henk Bloemers (mondje dicht, Henk!) nog in de spits stond. Pax speelde in eerste klasse. Tegenstanders als AGOVV, De Bataven en Rohda Raalte kwamen naar sportpark Het Elderink. Op zondagmiddag om half drie werd er anderhalve kilometer verderop ook gevoetbald. Als de wind goed stond, kon je een Keijenborgs doelpunt horen. Maar waar Pax een gevestigde naam in het regionale amateurvoetbal was, speelde Keijenburgse Boys zo ongeveer in de kelder. De kans dat beide buren elkaar ooit tegen zouden komen, leek nihil.

Inmiddels is het ruim vijftien jaar later. En inmiddels is de kans op een derby aanzienlijk gestegen. Pax verkeert in de onderste regionen van de derde klasse en Keijenburgse Boys doet het zeer verdienstelijk in de vierde klasse. In Hengelo zijn de spelers van Pax maar met één ding bezig: Niet degraderen. In Keijenborg zijn de spelers ook maar met één ding bezig: Pax. Wat wil je ook als je vrienden verkleed als ‘degradatiespook’ naar Hengelo afreizen terwijl jij moet voetballen. Ook de trainer van Keijenburgse Boys ontgaat het derbygevoel onder zijn spelers niet, zo vertelt hij aan dagblad De Gelderlander: ‘Ze kijken alleen maar op de telefoon hoeveel het bij Pax staat.’

Nu zijn er twee scenario’s die redelijk voor de hand liggen. Het eerste is het opluchting-in-Hengelo-scenario. Alles blijft bij het oude. Pax handhaaft zich in de derde klasse en Keijenburgse Boys blijft in de vierde klasse. Daarnaast is er het derby-in-de-vierde-klasse-scenario. Hierbij degradeert Pax naar de vierde klasse. Teleurstelling in Hengelo. En feest in Keijenborg. Maar bij dit scenario kunnen zowel Hengelo als Keijenborg zich volgend seizoen gaan opmaken voor twee prachtige affiches. Wat is er voor Pax mooier dan op een sportieve manier wraak te nemen voor het Keijenborgse hoongelach? En wat is er voor Keijenburgse Boys mooier dan het verslaan van de ‘grote buurman’?

Er zijn echter nóg twee scenario’s. Die liggen misschien wat minder voor de hand. Maar het gaat hier om voetbal. Alles is mogelijk. Er is namelijk ook een derby-in-de-derde-klasse-scenario. Hierbij moet Pax zich op miraculeuze wijze veilig spelen in de derde klasse. En daarnaast moet Keijenburgse Boys op minstens zo miraculeuze wijze promotie naar die derde klasse afdwingen. Bij dit scenario kunnen beide dorpen de polonaise lopen. Dan is er nog één scenario over. Hierbij is er geen derby. Want hierbij gaat Keijenburgse Boys over Pax heen. De Keijenborgers in de derde klasse en de Hengeloërs in de vierde klasse, dat heet in Hengelo het absolute doemscenario.

De derby Spakenburg – IJsselmeervogels is een begrip. Beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Op dit moment staat  Spakenburg derde met 45 punten en IJsselmeervogels vierde met 44 punten. Blauw en rood kunnen elkaar bijna aanraken. Dat leek in het geval van het blauw-wit van Pax en het oranje van Keijenborg jarenlang een utopie. Maar de afstand tussen blauw-wit en oranje is kleiner dan ooit. Een clash lijkt aanstaande. Zo’n clash kennen ze in Spakenburg al jaren. Een Spakenburger kan kiezen uit twee clubs op het hoogste amateurniveau. Blauw en rood halen het beste in elkaar naar boven. Wie weet wat de toekomst voor blauw-wit en oranje brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Luuk Stam
Journalist en tekstschrijver

De Heurne 32
7255 CL Hengelo Gelderland

0613925370
luuk@luukstam.nl