1 april

1 april 2014

Eindelijk, het is 1 april. Vandaag kunnen we in Hengelo bij een knotsgekke gebeurtenis eens fijn op onze plek blijven zitten. Vandaag zijn het grappige verzinsels. Dat mag ook wel eens. De afgelopen tijd zijn we in dit dorp geregeld met z’n allen naar de kalender gerend. ‘Als dit geen grap is, dan weet ik het ook niet meer. Dit MOET 1 april zijn!’ Maar dan was het pas januari. Of februari. Of maart. Dan zal het toch echt gebeurd zijn. En – hoe bizar het voorval ook klonk – dat was dan ook zo. Vandaag is het allemaal niet waar. En dat geeft rust. Rust om even terug te kijken op de ‘hoogtepunten’.

BMW ramt Albert Heijn. Hahaha. Dat kan toch niet? Dat moet een grap zijn! Hoe wil je ooit vanaf daar de supermarkt binnenrijden? Dat lukt je nooit. Nee, dit kan alleen op 1 april. Ik ga niet kijken. Dan lachen ze me uit. Het is alsof je hoort dat je veter los zit, terwijl je weet dat je niet eens schoenen aan hebt. Dat kan niet. Maar voor je het weet, heb je toch gekeken. En dan heb je inderdaad geen schoenen aan. Die BMW staat er echter wel. Verrek, is het dan toch geen 1 april?

Robert Straalman eet vijftien en een halve frikandel. Hahaha. Dat kan toch niet? Dat moet een grap zijn! Die halve frikandel is niet zo’n probleem. Maar die VIJFTIEN!? Dat doe je toch niet voor je lol? Nee, dat moet een grap zijn. Niemand eet zoveel frikandellen. Misschien tijdens zo’n eetwedstrijd in Amerika. Maar niet in Hengelo. Zoiets is niet normaal. Maar wacht, welke datum is het eigenlijk? Is het 1 april? Niet? Dus het is geen grap? Nee, het waren echt meer dan vijftien frikandellen.

Automobilist rijdt de Bleijke in. Hahaha. Dat kan toch niet? Dat moet een grap zijn! De vorige keer met die BMW, toen was het nog geen 1 april. Maar nu toch vast wel? Nog steeds niet? Dus ook dit is echt waar? En zo blijkt ook die auto in het water van de Bleijke bloedserieus te zijn. Het is niet om te lachen. Maar het roept wel de vraag op waar deze opeenvolging van bijzondere ongelukjes op gaat houden. Mag het alstublieft heel snel 1 april zijn? Dat kunnen we er om lachen!

‘Jezus’ fietst op een normale fiets. Hahaha. Dat kan toch niet? Dat moet een grap zijn! Er zijn toch nog zekerheden in het leven? Sebastian Vettel bestuurt een auto. Valentino Rossi rijdt op een motor. En ‘Jezus’ fietst op een mountainbike. Dat hoort zo. Dat is nog nooit anders geweest. En dat zal ook nooit anders zijn. Maar het blijkt ineens wel anders! ‘Jezus’ fietst op een gewone simpele doorsnee normale fiets. Ik wil zo graag dat het 1 april is! Maar dat is het nog lang niet.

Auto komt tot stilstand tegen de Kapadokya. Hahaha. Dat kan toch niet? Dat moet een grap zijn! Zeker na wat er eerder al in dit dorp gebeurd is. Passerende fietsers roepen dat de Hengeloërs echt geen auto kunnen rijden. En de winkelpanden in Hengelo staan ook veel te dicht op de weg! Het is een reactie met een knipoog. Dat is dan ook niet zo raar. Dit gebeuren heeft alles in zich om op 1 april een zeer geslaagde grap te zijn. Maar in Hengelo kan zoiets ook als het geen 1 april is.

Poedel gaat weg bij het zwembad. Hahaha. Dat kan toch niet? Dat moet een grap zijn! Als het zwembad blijft, dan blijft Poedel ook. Poedel en zwembad het Elderink horen bij elkaar zoals de Eiffeltoren bij Parijs. En als het nieuws komt dat de Eiffeltoren en Parijs uit elkaar gaan, dan weet je toch zeker dat het 1 april is? In Hengelo scheiden de wegen van Poedel en het zwembad op een doodnormale dag. Als ik het hoor, ren ik snel naar de kalender. Het is nog lang geen 1 april.

Café de Zwaan schenkt geen alcohol meer. Hahaha. Dat kan toch niet? Dat moet een grap zijn! Ja! Dat is het ook. Eindelijk, het is 1 april. Geen reden voor paniek. Voor één dag dan. Heeft iemand een verlengsnoer? Anders moeten we er vanaf morgen echt weer aan geloven. Vandaag niet. Vandaag is het 1 april. Als ‘Jezus’ straks met een doos vol Albert Heijn-frikandellen en een broodje shoarma het zwembad in fietst, dan blijf ik rustig zitten. Het is een grap. Al weet je het in Hengelo nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Luuk Stam
Journalist en tekstschrijver

De Heurne 32
7255 CL Hengelo Gelderland

0613925370
luuk@luukstam.nl