Open brief aan Cristiano Ronaldo

20 november 2013

Geachte meneer Ronaldo,

Met open mond zat ik te kijken. Ik genoot. Uw prestaties tegen het Zweden van Zlatan Ibrahimović waren bijna onwerkelijk. Toegegeven, de passes die u kreeg waren briljant. Maar de manier waarop u die ballen tot doelpunten promoveerde, was zo mogelijk nog briljanter. Nu mag u met Portugal naar het WK voetbal in Brazilië. Gefeliciteerd daarmee. Maar namens Nederland heb ik een vraagje. Of eigenlijk twee. Vandaar deze brief.

De eerste vraag gaat over de periode voor het WK. Zeg maar vanaf nu. En die vraag is eigenlijk heel simpel: Wilt u dit niet meer doen? Wilt u gewoon even wachten met het weggeven van dit soort galavoorstellingen tot in Brazilië? Wij zitten hier in Nederland nog midden in de Eredivisie. Wellicht heeft u daar nog nooit van gehoord. Het is onze nationale competitie. Die stelt internationaal inderdaad niet zo heel veel voor. Onze competitie kenmerkt zich vooral door knotsgekke uitslagen. Maar in het verleden hebben er toch best wat aardige spelers rondgelopen.

Dat was in het verleden. Momenteel moeten we het doen met een Italiaan die in Rotterdam bekender is dan in alle grote Italiaanse steden bij elkaar en één makkelijk scorende IJslander. Daarna houdt het ongeveer op. Meneer Ronaldo, als u midweeks doelpunten maakt zoals Picasso zijn schilderijen, hoe kunnen wij hier dan in het weekend nog genieten van Anthony Lurling en Marnix Kolder? Onze Eredivisie is geweldig leuk. Maar wilt u de kwaliteit van ons voetbal niet steeds in zo’n scherp perspectief zetten? Dan is het plezier er snel af. Dankuwel.

Dan de tweede vraag. Die gaat over het WK zelf. Er is een ongeschreven wet die bepaalt dat Nederland op een groot toernooi tegen Portugal moet spelen. In de poulefase kan het dit keer niet. We schijnen tijdens de loting in dezelfde bak met balletjes te zitten. De Nederland – Portugal van het WK 2014 gaat een finale zijn. Of het nu een achtste, een kwart, een halve of een hele finale is, we gaan elkaar tegenkomen. Van de afgelopen 843 edities Nederland – Portugal op een eindronde hebben wij 843 keer verloren. We zouden zo graag één keer winnen. U kunt helpen. Wilt u misschien NIET meedoen?

Dat klinkt een beetje raar. Maar het is onze enige kans. U bent te goed. Onze verdedigers worden ’s nachts badend in het zweet wakker als ze alleen al aan u denken. Als onze keeper ’s ochtends zijn gordijnen opent, ziet hij u in razende vaart op zich af komen. Wij zijn ten einde raad. Nu al. Kunt u niet iets bedenken? Een plotselinge zeer heftige blessure aan uw kleine teen? Of is er geen feestje van uw moeder? Zij wordt volgend jaar 60. In december pas. Maar wat is er nu mooier dan dat in de zomer te vieren? Niet? U speelt gewoon mee?

Er is maar één manier waarop Nederland op het WK van Portugal kan winnen. Dat is als u niet meespeelt. U wilt niet meewerken. Helaas. Dan hebben we een joker nodig. Ik weet wel wat. Iets dat u nog meer motiveert dan een grote wedstrijd op het WK. U kan zich nergens meer voor opladen dan voor een echte tweestrijd. Een battle. Die bieden wij u. Het is toevallig ergens begin juli tijdens Nederland – Portugal. Op een trapveldje midden in Rio de Janeiro. Tegen een man die ooit nog in de Eredivisie speelde. U kent hem wel. Zlatan Ibrahimović. Hij wacht op u.

Met vriendelijke groet,

Luuk

PS. Naast het trapveldje woont een hele lieve mevrouw. U mag haar spiegel lenen.

2 reacties op “Open brief aan Cristiano Ronaldo”

  1. Mooi stukje, ik geniet ook zo vaak van hem. Laat hem maar gekke dingen doen, als hij zijn kunsten maar blijft vertonen

  2. Luuk Stam zegt:

    Dankuwel! Als hij zo enorm goed speelt, ga je al dat toneel inderdaad haast waarderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Luuk Stam
Journalist en tekstschrijver

De Heurne 32
7255 CL Hengelo Gelderland

0613925370
luuk@luukstam.nl