Oudeschoot

26 oktober 2013

Op hemelsbreed 421 meter van ijsstadion Thialf staat een plaatsnaambord. Aan de Thialf-kant van het plaatsnaambord ligt Heerenveen. Door de Friezen liefkozend It Hearrenfean genoemd. Aan de andere kant van het plaatsnaambord ligt Oudeschoot. Door de Friezen liefkozend Oldskoat genoemd. Oudeschoot is het dorp van de buurtsuper van Baukje en José, het dorp van cafetaria het Snackpaleis, het dorp van ‘café en lunchidee’ De Boel, het dorp van Autoshop Wassenaar (APK, alle merken, ook reparaties) en het dorp van een Olympisch schaatskampioen: Sven Kramer.

In het dorp van Sven Kramer is niet zoveel te beleven. Cafetaria het Snackpaleis doet nog wel haar best. De specialiteit van het huis is de Australische hamburger voor 3 euro 50. Een plakkaat aan de muur daagt de bezoeker van het Snackpaleis uit om ‘deze grote Down Under burger weerstand te bieden’. Het lijkt één van de grootste uitdagingen van Oudeschoot. Op het trapveldje aan de Archimedesweg staat nog wel een doel. Maar dat is veel te groot om profvoetballers voort te brengen. Wat moet je als dorp ook met voetballers als aan de andere kant van de dorpsgrens een prachtig ijsstadion staat? Oudeschoot ademt schaatsen.

De kleine Sven houdt ook van schaatsen. Hij gaat in Heerenveen naar de basisschool. Daar telt hij de uren af. Zijn dag begint pas echt na schooltijd. Dan loopt hij vanuit Oudeschoot naar Thialf. Om te trainen. Op maandagmiddag. Op dinsdagmiddag. Op woensdagmiddag. Op donderdagmiddag. Op vrijdagmiddag. En als het even kan het hele weekend. Op één van die vele trainingsmomenten staat er een cameraploeg van het Jeugdjournaal voor hem. Sven staat ze met een lach op zijn gezicht te woord: ‘Ik ben Sven Kramer. Ik kom uit Oudeschoot en ik ben 11 jaar. Mijn grote droom is om later topschaatser te worden.’

Topschaatser wordt hij. Sven Kramer schaatst over de hele wereld en rijgt de successen aaneen. Europese titels, wereldtitels, olympische titels. Sven haalt ze overal op. Toch keert hij altijd weer terug in Oudeschoot. Dat moet een mooi beeld zijn. Schaatskampioen Sven Kramer die even snel bij de buurtsuper van Baukje en José binnenwipt voor het pak melk dat ma mist voor de pannenkoeken. Of dat hij samen met vriendin Naomi een broodje pakt bij café De Boel (van dat lunchidee). Sven mag dan een schaatser van wereldformaat zijn en de daar schijnbaar bij behorende arrogantie uitstralen, in een gewoon dorp blijf je gewoon.

Gistermiddag won Sven Kramer op overtuigende wijze de Nederlandse titel op de vijf kilometer. Op een steenworp afstand van ‘zijn’ Oudeschoot zette hij de eerste stap in een schaatsseizoen dat in het teken staat van de Olympische Spelen. De Adler Arena in het Russische Sotchii is de plek waar de schaatsers in februari volgend jaar om het eremetaal gaan strijden. Ver weg van de buurtsuper van Baukje en José. Ver weg van Oudeschoot. Maar de Adler Arena ligt op loopafstand van het Olympisch dorp waar de sporters verblijven. Slapen met een ijsbaan op loopafstand. Dat voelt voor Sven Kramer als thuis.

Één reactie op “Oudeschoot”

  1. […] Kramer werd geboren in Oudeschoot op een steenworp afstand van Thialf. Hij schaatste in zijn leven verschrikkelijk veel races. En hij […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Luuk Stam
Journalist en tekstschrijver

De Heurne 32
7255 CL Hengelo Gelderland

0613925370
luuk@luukstam.nl