Wat te doen als wereldkampioen?

10 juli 2013

Stel, onze oranje jongens winnen zondag de WK-finale van Duitsland of Spanje.. Nederland pakt dan voor het eerst in de historie de wereldbeker.. Wat moeten we dan doen? Dat weet toch niemand? Dit is nieuw.. Dit heeft geen Nederlander ooit eerder meegemaakt..

We kunnen natuurlijk gaan feesten zoals we deden na de kwartfinale-winst op de Brazilianen.. We kunnen het feestje van gister, na de winst op Uruguay, nog eens dunnetjes overdoen.. Maar dat was de halve finale.. Die horde namen we al eerder, in ’74 en ’78.. Die laatste horde, die namen we nog nooit..

We kunnen onze jongens op een boot door de Amsterdamse grachten laten gaan.. Dat deden we ook toen in 1988 de Europese titel werd behaald.. De beste van Europa waren we.. Als we zondag winnen zijn we de beste van de wereld.. De beste van de wereld!

Het eerste WK dat ik zeer bewust meemaakte was dat van 1998 in Frankrijk.. Tien jaar oud was ik.. Het was een goed toernooi voor Nederland.. Het oranje schip strandde in de halve finale waarin Brazilië na strafschoppen te sterk was.. We verloren, maar dat we daar stonden was een gigantische prestatie.. Die finale was onhaalbaar, laat staan het kampioenschap.. Dat was voor gastland Frankrijk.. Hoe gaaf moest het wel niet zijn om een Fransman te zijn?

Het WK in Japan en Zuid – Korea, in 2002, eindigde voor Nederland nog voordat het daadwerkelijk begon.. Op een druilerige zaterdagmiddag in Dublin verloor het met 1-0 van Ierland.. Robbie Keane en consorten gingen naar het WK.. Jaap Stam, Philip Cocu en Patrick Kluivert.. Ze bleven allemaal thuis.. Het Nederlandse volk besloot uit bittere armoe supporter te worden van Daehan-Min-Gook oftewel Zuid-Korea, dat onder leiding van ‘onze’ Guus Hiddink ineens kon voetballen en het tot de halve finale schopte.. De Brazilianen werden wereldkampioen.. Het moest toch wel geweldig zijn om een Braziliaan te zijn..

Het WK van 2006 in Duitsland was er één met een hele wrange nasmaak.. De poulefase ging prima maar toen volgde de meest verschrikkelijke voetbalwedstrijd die ik me kan herinneren.. Zo eindigde ons toernooi al in de achtste finale tegen een stelletje Portugese schoppers en was er geen moment sprake van euforische toestanden.. De Italianen werden wereldkampioen in de wedstrijd die de boeken in ging dankzij de kopstoot van Zidane.. Toch moest het nu wel heel tof zijn om een Italiaan te zijn..

Het WK van 2010 is nu al historisch.. Voor het eerst in 32 jaar staat ons kleine landje weer in de finale van het grootste en belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld.. Zondagavond, half 9, Soccer City, Johannesburg.. Hoe geweldig zal het zondagavond zijn om een Nederlander te zijn? We worden wereldkampioen! Weet je al wat jij gaat doen?

Dit verhaal verscheen eerder op Hyves op 7 juli 2010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Luuk Stam
Journalist en tekstschrijver

De Heurne 32
7255 CL Hengelo Gelderland

0613925370
luuk@luukstam.nl