One, two, three, four, five

10 juli 2013

Eén, twee, drie, vier, vijf.. Welkom op Gili Trawangan, de grootste van de drie Gili Islands.. Welkom in wederom een totaal andere wereld.. Eentje met echt witte stranden en een strak blauwe zee.. Welkom in een wereld die je in een half uurtje helemaal rondfietst, waar de rest van het vervoer met paard en wagen gaat.. Een plek op aarde met een microklimaat.. De Gili Islands zijn een zonovergoten wereld.. Een wereld waarin je met een koude Bintang in je hand, ver weg van het westen, zo westers eet als je zelf wilt.. Wat een wereld..

Het was vier uurtjes met de boot vanaf Bali.. Vier prachtige uurtjes die het begin inluidden van een echte vakantie.. Zo eentje die je kan houden op populaire Europese bestemmingen als Salou en Chersonissos.. Een vakantie met zon, zee, strand en uitgaan.. Zo eentje waar je alle talen hoort.. Veel Engels, hier en daar wat Nederlands en al het vrouwelijk schoon dat te bruin en te blond is praat Zweeds.. Waar wij in het noorden van Bali een bezienswaardigheid waren zijn toeristen hier al lang geen uitzondering meer..

Waar de toeristen zich uitleven aan de kust begint een paar meter verderop de derde wereld.. Het contrast is gigantisch.. Wie de hoofdstraat met de luxe resorts en de vele zwembaden verlaat en een klein steegje in duikt komt tussen de krotjes van de lokale bevolking terecht.. Hier is niks, helemaal niks.. Elektriciteit? Geen idee.. Of ze daar stromend water hebben? Ik heb geen idee.. Niemand hier weet het.. Het gros van de toeristen ziet het niet of wil het niet zien..

De toeristen komen hier om te bakken in de zon, te feesten tot diep in de nacht en te genieten van al het moois van de zee.. De duikscholen reizen hier als paddestoelen uit de grond.. Over paddestoelen gesproken.. Die kun je hier krijgen.. Zoveel als je wilt.. Op elke hoek van de straat krijg je mushrooms en mariujana aangeboden.. Niet alleen drugs trouwens.. Ook shirtjes, films, zonnebrillen en ga zo maar door.. Tot vervelends toe slaan we alle straatverkopers af..

Toch hoor je mij niet klagen.. Het is iedere dag boven de 35 graden, onze bungalow is prachtig en het (westerse) eten is heerlijk.. Over een paar dagen vertrekken we weer richting Bali.. Na weer zo’n schitterende bootreis gaan we op de scooters nog een laatste keer terug naar die andere wereld, naar Singaraja, beschreven in mijn vorige blog.. Daar wil ik graag nog dolfijnen kijken voordat we naar het zuiden vertrekken voor een laatste dagje strand in Sanur, een aangename eerste tussenstop op onze lange terugreis naar Nederland.. Zo komt een groot avontuur langzaam ten einde..

Dit verhaal verscheen eerder op Hyves op 2 mei 2010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Luuk Stam
Journalist en tekstschrijver

De Heurne 32
7255 CL Hengelo Gelderland

0613925370
luuk@luukstam.nl