Onderonsje tussen de Vuvuzela en de Jabulani

10 juli 2013

Vuvuzela: Hee Jabulani! Ik heb jou eerder gezien! Wie ben jij ook alweer precies?

Jabulani: Hee Vuvuzela! Ik ben die voetbal waarmee ze spelen op het WK in Zuid Afrika! Jij komt me ook wel bekend voor trouwens..

Vuvuzela: Dat kan kloppen.. Ik ben één van die vele toeters.. Samen met al mijn collega’s zet ik heel Zuid Afrika deze weken op stelten.. En niet alleen hier, zelfs in Nederland schijnen al vrienden van mij te zijn gesignaleerd!

Jabulani: Zozo.. Ik denk dat wij samen ongeveer de meest besproken zaken op dit WK zijn.. Wat wil je ook.. Het niveau van het voetbal is tot op heden nog niet om over naar huis te schrijven..

Vuvuzela: Inderdaad.. De kritiek op mij en mijn vrienden is al bijna net zo luid als mijn eigen geluid.. En ik kan me een kabaal maken! Zelfs de trainer van het Nederlands elftal, die meneer Bert, wordt helemaal gek van mij..

Jabulani: Nou, ik ben ook niet bepaald geliefd.. Hier en daar word ik zelfs uitgescholden voor ‘strandbal’.. Om nog maar te zwijgen over die keeper van Engeland.. Die heeft helemaal geen goed woordje meer voor me over..

Vuvuzela: Ik moet zeggen dat je af en toe ook flink zwabbert hoor Jabulani.. Daarbij vlieg je als geen ander.. Vanmiddag zag ik in het stadion dat een speler van Kameroen je van heel ver vol op de lat schoot.. Hij was één van de eerste dit toernooi.. Voor de rest vlieg je hoog over!

Jabulani: Begin jij nou ook al!? Net of jij je zo perfect gedraagt.. Je tettert dwars door de volksliederen heen.. Mijn naam, Jabulani, betekent ‘feestelijk vieren’.. Ik zou er zo graag een feest van maken, maar met die herrie van jullie toeters.. De Nederlandse televisie heeft jullie zelfs zachter gezet, zo erg is het!

Vuvuzela: Ok, Ok, misschien moeten we het iets rustiger aan gaan doen.. Al mijn vrienden die langer dan een meter zijn worden al geweigerd in de stadions, maar wij horen wel bij het voetbal in Zuid Afrika.. Gelukkig houd ik nog genoeg vrienden over.. We zullen het eind van het WK wel halen..

Jabulani: Het eind van het WK haal ik hoe dan ook.. Misschien speel ik wel de beslissende rol in de finale.. Over die finale gesproken, je hebt nu een paar ploegen aan het werk gezien, wie denk je dat er kans maken?

Vuvuzela: Nou, de Duitsers waren heel sterk.. Engeland en de VS deelden de punten.. De Nederlanders wonnen een matige pot.. De Brazilianen en de Spanjaarden gaan nog spelen.. We gaan het zien..

Jabulani:Vergeet de Argentijnen niet! Portugal speelt ook nog, net als Ivoorkust.. En wat dacht je van Zuid Korea? Wat een mooi WK is het toch..

Vuvuzela: Ja, dat is het zeker.. Als je het zo stelt denk ik dat wij onze hoofdrol nog wel gaan kwijt raken.. Dat moet ook.. Uiteindelijk moet het over het voetbal gaan.. Voorlopig toeter ik nog fijn even verder!

Jabulani: Dat heb je goed gezien Vuvuzela.. Toeter maar fijn verder maar houd je dan toch stil tijdens die volksliederen, dan zal ik wat minder zwabberen en vliegen! Wij spreken elkaar!

Dit verhaal verscheen eerder op Hyves op 14 juni 2010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Luuk Stam
Journalist en tekstschrijver

De Heurne 32
7255 CL Hengelo Gelderland

0613925370
luuk@luukstam.nl