Britse vlaggetjes

27 juli 2012

Een vrouw in een bloemetjesjurk versiert haar tuin met Britse vlaggetjes. Haar typisch Engelse huisje staat aan een heuvelachtig landweggetje dat zich ongestoord tussen vele bomen doorslingert. We zijn vlakbij de drukke wereldstad Londen. Maar hier, tussen al deze vlaggetjes, heerst rust. Even verderop ligt Box Hill. De wielrenners passeren deze heuvel morgen maarliefst negen keer. Het moet de scherprechter worden in de strijd om de Olympische titel in het wielrennen.

De top van Box Hill is voor de gewone man vandaag onbereikbaar. Aan alle kanten blokkeren politieagenten en (zelfs) soldaten de smalle toegangsweggetjes. Alleen de profwielrenners en mensen met een dure kaart om de nek mogen door. Het doet weinig af aan de sfeer beneden. De toerfietsers zijn met velen op de afspraak. Volgens de bardame van het naastgelegen restaurant is dit het hele jaar al niet anders. Het is mooi om te zijn op wat vanaf morgen Olympische grond is.

Twee wielertoeristen nemen plaats op het terras van het restaurant. The Running Horses heet het hier. Het ligt tegenover een historisch kerkje aan de Old London Road. De twee zijn hier vaste klant. Vaak rijden ze Box Hill op. Soms drie keer achter elkaar. Vandaag is dat ook voor hen onmogelijk. Maar genieten doen ze. Van de vele vlaggetjes. Maar ook van de ijverige vrouwen die ze ophangen. En van de mannen die nog snel even het gras maaien. Want van één ding zijn de twee zeker; het gaat hier morgen perfect zijn.

Het is lunchtijd en het terras loopt alsmaar voller met mensen die de heuvel niet op mogen. Compleet met vlaggen, toeters en bellen trekt een groep Noorse fans op de fiets voorbij. In hun kielzog een cameraman van de Noorse televisie. De stoet krijgt applaus van een Engels echtpaar op het terras. Het blijken ook grote wielerfans. Mevrouw vertelt over de fietstochtjes die ze met haar man maakt. Hij speelt voor Mark Cavendish. En zij is Bradley Wiggins. De bakkebaarden ontbreken er nog aan.

Speciaal voor de Britse ploeg staat het echtpaar morgen op de top van Box Hill. Kaarten voor dit unieke stekje waren binnen een paar uur uitverkocht. De mooiste heuvel van allemaal is alleen toegankelijk voor een handjevol geluksvogels. Onder hen een Britse man en vrouw die nu nog rustig op een terras zitten. Af en toe veren ze op als er een groepje profs passeert. Daar zijn de Italianen! Het zijn twee vrouwen en twee mannen. Maar wie het precies zijn? Niemand die het met zekerheid kan zeggen. De vrouw in de bloemetjesjurk al helemaal niet. Het maakt ook niet zoveel uit. Londen is er klaar voor. De Britse vlaggetjes hangen.

LS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Luuk Stam
Journalist en tekstschrijver

De Heurne 32
7255 CL Hengelo Gelderland

0613925370
luuk@luukstam.nl